UD I DET BLÅ, MED STYTTE FRA NORDEA FONDEN.

 

Der start med bus fra Fredericia banegård klokken08.oo, og i Erritsø

klokken 08.15, og vider til Kolding Busterminal klokken 08.40, herefter kører vi mod bestemmelsesstedet. Første stop var ved Hampen sø, her fik vi kaffe/te og rundstykke samt vandretur på 5 kilometer. Klokken 11,30 kørte vi vider til spisestedet som er Grønhøj Kro, vor vi skal have flæskesteg med kartofler, rødkål og brun sovs.

Her efter var der tid til at se Morten Korch Museum og kartoffeltyskernes museum. Inden afgang fra Grønhøj Kro, blev der serveret kaffe/te og hjemmebagt kringle.

Alt dette for en pris af 225,00 kroner Dagen vejr blæst med temperaturen 6 til 8 grader det føles som 4 grader men solrigt. Der deltog 72 personer på denne

 dejlig tur   


Vi er nu gæst på en gamle kongeligt privilegere kro, hvoraf der er 47 tilbage Danmark.

I 1283 bestemte Kong Erik Klipping, at der rundt i landet skulle oprettes kroer.

Han blev i øvrigt slået ihjel i Finderup Lade, hvor han måtte overnatte, fordi der ikke var en kro i nærheden.

I 1396 besluttede Dronning Margrethe den 1, der skulle være en kro på de store veje for hver 4 mil. dette blev senere ændret til 2 mil. Kromandens løn for at tage mod vejfarende var i første omgang: Tilgengæl fik han lov til at brænde brændevin, brygge øl, samt bage brød til salg såvel i huset som ud af huset.

Endvidere fritagelse for borgerlige ombud, herunder også fritagelse for indkvartering af soldater. Den kongeligt privilegerede kro var kun for vejfarende, landsbyens beboere måtte, indtil 1912. ikke komme på kroen. Dette er dog ændret, i dag er alle velkomme!